söndag 27 maj 2007

Ovanlig dödsruna

Ja, det gäller en person som jag aldrig träffat eller som jag talar särskilt mycket med. Sedan i höstas har jag deltagit på en e-postlista med diskussioner om vänstergrupper och allmän marxism. En av de mer excentriska personerna som deltog var Tron Øgrim, som nu har gått bort i en ålder av 59.

Det hade blivit en vana att jag kunde öppna min inbox varje morgon och läsa det senaste om revolutionen i Nepal och alltid få svar ifrån honom om jag hade frågor om någon obskyr vänstersekt.

Jag läste på lite mer om honom och det visade sig att han varit en av de mest drivande i uppbyggandet av AKP (m-l), alltså maoistpartiet i Norge som blev det starkaste i Europa. Han hade suttit i dess centralkommitté under 70-talet och träffat Mao Zedong. Han var också en känd teknikjournalist och startade Norges första blogg. Likaså var han engagerad i Wikipedia och han hade en passion för ett demokratiskt internet, Wikipedia flaggade på halv stång hela dagen då hans död blev känd. Hans död blev också nyhetsstoff i alla stora dagstidningar och en hel del dödsrunor skrevs också.

Som sagt, det rör sig om en person jag aldrig träffat men som verkligen gjorde ett stort intryck genom de få e-postdiskussioner vi hade. Jag kommer sakna att läsa om Nepal varje morgon.

tisdag 22 maj 2007

Wanja vald till ordförande för Europafacket

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin blev idag vald till ordförande för Europafacket, sammanslutningen av alla fackförbund i Europa. Hon är den första kvinnan som valts och kritiserade i sitt tal alla de som tjatar om att vi ska trygga jobben genom sämre arbetsrätt, Flexisecurity är ingen för oss! Bra och tydligt ideologiskt, något som behövs i de gubbiga och elitistska fackförbunden som finns i EFS.

Dock tror jag att EFS är en viktig röst, de har varit starkt kritiska till hur sosse-gruppen i EU-parlamentet röstat i många frågor, bland annat i miljöförslaget REACH där de ville se en mycket hårdare lagstiftning kring kemikalier.

söndag 20 maj 2007

DN ljuger oss rakt i ansiktet

Jag gillar morgontidningar, de brukar ha intressanta nyheter och ibland även vara sakliga. Idag visade dock "oberoende liberala" DN sin sämsta sida. Den här rapporteringen av protesterna runt den privata TV-kanalen RCTV är ju helt bisarr.

Låt oss reda ut historien.

1) RCTV är en privat TV-kanal som har sändningstillstånd i det statliga marknätet, ungefär motsvarigheten till TV4.
2) Nu går deras sändningslicens ut och den kommer inte att förnyas. TV-stationen kommer fortsätta sända genom kabelnätet.

Varför förnyas sändningslicensen då inte? För det första så har TV-kanalen vid flertalet tillfällen brutit mot sändreglerna genom att inte ha tillräckligt med kulturprogram, för mycket reklam och visat våld/sex för tidigt på kvällarna. Liknande regler finns för TV4.

Sedan kan det ju nämnas i förbifarten att RCTV öppet stödde kuppen mot Hugo Chavéz demokratiskt valda regering 2002. Låt oss ponera att TV4-chefen Jan Scherman hyllar en statskupp i Sverige. Hur fet är chansen att TV4 får fortsätta sända? Ungefär noll skulle jag tro. Inte fan skulle någon heller klaga på att det vore ett hot mot demokratin.

Hade jag varit Hugo Chavéz hade jag stängt ned RCTV redan 2002.

Den nya TV-kanalen som ska ta över efter ska inte alls vara en kanal "som förespråkar presidentens värderingar" utan ska skötas av en stiftelse som har i uppgift att skapa "Folkets TV-kanal". Har ska det ges utrymme åt gräsrotsproducerat material och kanalen ska vara helt oberoende.

lördag 19 maj 2007

Afrikakonferensen

Förra helgen deltog jag tillsammans med några andra SSUare ifrån Gävleborg på Afrikakonferensen, som anordnades av SSU-distrikten i västsverige. Under de två dagarna diskuterades många olika aspekter som rör problememen i Afrika. Det diskuterades hur vi kommer tillrätta med den orättvisa handelspolitiken, AIDS och Västsahara. En stor del av helgen ägnades åt utbildning i hur man startar internationella projekt. En hel del promimenta gäster deltog, bland dem fd utrikesminister Jan Eliasson och Jan O. Karlsson. Vidare deltog parlamentsledamöter ifrån Namibia, både ifrån SWAPO och oppositionspartiet Congress of Democrats. ANC Youth skickade folk och likaså Movement for Democratic Change ifrån Zimbabwe.

Överlag en väldigt lyckad helg men tyvärr fokuserades det alldeles lite på hur socialdemokratiska och socialistiska partier ska växa sig starka. Rättvis handel må vara ack så viktigt, men utan fördelning spelar det mindre roll.

Mer internationalism och mer stöd till vänsterrörelser runt om i världen. Dags att återuppliva Internationalen också!

fredag 18 maj 2007

Nej till demokrati

Det blev visst ingen medlemsomröstning i brittiska Labour, vänsterutmanaren fick 29 av de 45 nomineringar ifrån MPs som behövs för att ställa upp i valet. Det såg så lovande ut, vänstern var enad och hade McDonnell fått de röster som varit lovade till den andre vänsterutmanaren så hade saken varit biff. Tyvärr drog dessa sig ur i sista minut.

En dålig dag för socialdemokratisk interndemokrati i allmänhet och Labour i synnerhet.

onsdag 16 maj 2007

Första maj i Gävle

Ja, efter mycket om och men kommer här äntligen en liten uppdatering om årets bästa Första Maj-firande. Nämligen Rocka Röven av Högern som ägde rum i Gävle.

Cirka 400 partysugna ungdomar slöt upp på stortorget och fick lyssna till bland annant Ska'n'Ska, Marek & Renio, Svensk Pop och Mimikry.

För underhållningen stod ståuppkomikern Magnus Betnér. Alla var tydligt politiska och Betnér körde hårda skämt om högern och pratade feminism.

Ska'n'Ska levererade grymt gung och att de sjöng "El pueblo unido" gjorde ju inte saken sämre.

Svensk Pop tog fram sin allra bästa sida och levererade svensk tonårskärlekspop såsom bara de kan göra. Som vanligt gav de sig även på "trista folkpartister" och annat löst pack. Annars var det mycket "ligga med hela världen", kärleksbudskap så det förslår.

Kvällen avslutades med Mimikry, som många åkt långt för att se (bland annat ett gäng från Falun). De må va hårdrockare, men nog kan de visa att de är vänster också. Mitt under låten "Högervindar", sliter sångaren upp en röd fana på scenen och rockar loss! Det är så det ska se ut!

Att en hel drös nya medlemmar som dök upp på vårat nybörjarmöte veckan efter var inte heller det fy skam.

Framtiden ser ljus ut trots att vi bränt vår ekonomi!

tisdag 15 maj 2007

SSU Ljusdal

Måste bara skriva en kort notis om att SSU Ljusdal nu lever och frodas igen, efter att ha legat nere ett par år är klubben nu redo för att ta världen med storm. Mycket credd till Jenny Breslin som är med och styr upp när jag inte hinner resa de närmare 20 milen för att gå på nybörjarträffar.

Nu är det bara Ovanåker, Nordanstig och Ockelbo kvar innan vi har klubbar i alla kommuner. Sedan tar vi över världen! Muhahaha.

Brown vs. McDonnell

Jag har inte bloggat på ett tag, mycket beroende på att jag har arbetat otroligt mycket med SSU Gävles 1:a-maj festival (mer om det imorgon) men också för att jag inte hittat några ämnen som intresserat mig det senaste.

Idag kom dock en mycket glad nyhet ifrån Labour, det blir en röstning bland medlemmar och fackföreningar om vem de vill ha till ordförande, vänsterutmanaren John McDonnell eller Gordon Brown som representerar New Labour. Även om McDonnell inte har någon större chans så är det ändå otroligt bra att Labour får en öppen debatt om vilken inriktning partiet ska ta de närmaste åren. Förhoppningsvis kan skutan iallafall styras något åt vänster och de värsta elementen av Tredje Vägen-tänkande rensas ut.

Kolla också in Labourhome som är en bloggportal för arbetarerörelsen i Storbritannien.

Imorgon blir det text och bild ifrån 1:a maj, alldeles för sent. Men ändå.