söndag 5 april 2009

Rätt tänkt, fel handlande

I dagarna gick Socialdemokraterna och LO i Borlänge ut med krav på Wanja Lundby-Wedins avgång efter alla skandaler om gigantiska pensioner inom folkrörelsebolagen. Jag ska börja med att säga att de har alldeles rätt i sak, jag är själv med i Facebookgruppen som kräver detsamma. Men vi har en snäv syn på vad problematiken är - det handlar inte enbart om Wanja Lundby-Wedin, eller inte ens om bonussystem och löner.

Istället måste vi inse att vi inom vår rörelse har skapat ett skikt som helt har tappat kontakten med arbetarrörelsen. För visst skulle det rimliga vara att det inte betalades ut några som helst bonusar i ett folkrörelse ägt företag? Precis lika rimligt skulle det vara att inte ha en partiledare som har 126 000:- i månadslön.

Nä, mina kamrater i Borlänge, vi har mycket större problem än Wanjas varande eller inte. Vi har skapat en nomenklatura som vi måste göra oss av med ifall vi ska återfå förtroendet. Ett första rimligt steg skulle kunna vara parollen "Arbetarrepresentanter har arbetarlöner", 30 000:- i lönetak och resterande går till kampfonden.

Låter rimligt i mina öron iallafall.