måndag 8 juni 2009

Valresultatet och SSUs arbete

Nu är så Europavalet över, vi blev största parti men lyckades trots vår grymma valkampanj inte öka i deltagande. Många har redan skrivit bra valanalyser, t.ex Peter Gustavsson och Erik Berg, därför kommer min lilla text mer att handla om vilka områden som SSU måste fokusera på här i länet för att vinna 2010.

Låt oss börja med att konstatera att i helhet gör vi ett ganska bra val i Gävleborg, med 31,2% för S ligger vi en bra bit över rikssnittet, det ska vi också göra då vi är ett rött län. Vi kan också utläsa att SD ligger över rikssnittet med 4,1% och att PP ligger något under på 6,3%. Dessa röster tror jag är "proteströster" mot etablisemanget. Det är också ungdomsröster, speciellt för PP - exempelvis fick de 20,5% i Sätra 3 som är ett studentområde. Jag tror att SSU misslyckades med att få ungdomar att röster vänsterut. Det i kombination med att både Ung Vänster och Grön Ungdom är relativt svaga gjorde att unga som känner sig röda gick till piraterna. Här måste SSU ta tydlig ställning för integritetsfrågorna men vi måste också öka ungdomars intresse för andra frågor; jobben, klimatet och rättvisefrågor. PP är ett borgligt enfrågeparti och det budskapet måste vi få ut.

Vårt jobb i SSU Gävleborg måste nu vara att stärka våra kontakter i de traditionella arbetarområdena, 2010 års val kommer och ha rekordmånga unga och om vi inte bryter förtroendeklyftan kommer de ännu en gång att gå till populistpartier. Vi måste etablera oss i Sätra, Andersberg, Norrsundet, Björksätra och andra ställen där ungdomar är röda men antingen inte röstar eller röstar PP

Jag tror att hösten 2009 kommer bli en höst med organisationsbyggande, eller jag hoppas starkt på det iallafall. Positivt är att vårt distrikt har fått några års erfarenhet och att vi skapat en kader som är duktiga och kan jobba på. Men vi har under en tid stått och stampat, det här resultat tror jag kommer öka pressen att vi nu måste öka takten och göra fler inbrytningar bland arbetarkidsen.

Just det, sen måste vi ha ett bra vänsterreformistiskt program ifall vi ska återta förtroendet :D