onsdag 21 mars 2007

Vänstern utmanar i Labour

Det brittiska socialdemokraterna, Labour, sjunker som en sten i opinionsmätningarna... trots spin-doctors, fokusgrupper och häftiga kampanjer. Det verkar som om det inte riktigt nått fram hos ledningen att politiken som förts de senaste 10 åren i Storbritannien helt enkelt har varit dålig. Privatiseringar av offentlig sektor och försämringar i pensionerna är bara två exempel.

Nu finns det dock en opposition inom Labour, en opposition som står för klassisk vänster-politik, där människor sätts framför markanden och jobb framför inflationsbekämpning. Inför valet av ny partiledare till sommaren kandiderar vänsters kandidat, John McDonnell. Han har fått stöd av flera fackförbund och fått in de 50 namnunderskrifter av MPs som man behöver för att få kandidera.

Jag hoppas verkligen att McDonnell ger högerns kandidat, Gordon Brown, en rejäl match.

3 kommentarer:

Mikael Åhman sa...

"Han har fått stöd av flera fackförbund och fått in de 50 namnunderskrifter av MPs som man behöver för att få kandidera."

Menar du på fullaste allvar att en partimedlem i Lbour måste ha *tillstånd* från minst 50 parlamentsledamöter för att över huvud taget få kandidera till partiledarposten?! Käre värld... Å så finns det de som klagar på den svenska socialdemokratins bristande interndemokrati...

Jonas Ryberg sa...

Läste på lite hur det funkade, enligt stadgarna så måste man ha underskrift av 12,5% av parlamentsledamöterna, det innebär just nu 44 stycken.

Liknande system finns ju exempelvis Franrike där man måste ha underskrift av 500 borgmästare för att få ställa upp i presidentvalet.

Men visst är det hyffsat odemokratiskt, å andra sidan är ju Labour bättre eftersom partiledaren väljs i en allmän omröstning av medlemmarna, fackföreningarna och sidoorganisationerna

Peter Gustavsson sa...

McDonnell menar nog väl, men har inte en chans. Men kolla in Jon Cruddas - http://www.joncruddas.org.uk - som kandiderar till viceordförandeposten. Lite mindre hardcorevänster måhända, men hans stöd växer för varje vecka och han har mycket kloka tankar kring hur Labour ska kunna klara av utmaningen från Camerons konservativa.