onsdag 27 juni 2007

Värderingar, inte nationer

Om två år är det val, ett val som är minst lika viktigt som det till riksdagen 2010. Det berör närmare 500 miljoner människors vardag, men i Sverige struntade mer än 60 % att rösta förra gången. Jag snackar naturligtvis om EU-valet. 2009 ska tjugofem länder välja företrädare till EU-parlamentet.

Vi tycker alla olika om EU, vissa hatar det och vill lämna medan vissa älskar det, sanningen ligger väl kanske någonstans mittemellan. Iallafall, oavsett vad vi tycker om spektaklet är det rätt uppenbart att det påverkar vår vardag. Min spontana reaktion är att vi ska kämpa för en vänstermajoritet på alla nivåer och i alla instutioner. Därfär är jag övertygad om att vi måste ena oss och köra stenhårt för att mobilisera väljare.

Nåja, min idé är vi borde faktiskt kampanja under samma partibeteckning, vi är faktiskt med i Europeiska Socialistpartiet och då ska vi banne mig visa att det viktiga för mig inte är nation utan värderingar. En europeisk kampanj där vi lyfter fram socialdemokratiska kandidater från olika länder och sätter upp gemensamma mål för ett socialt hållbart Europa.

Låt Poul Nyrup Rasmussen, ESPs ordförande turnera runt och lyfta fram partiet. Gör gemensam valkampanj i Skåne och Själland, gör samma sak i Norrbotten och finska Lappland. Jag är övertygad om att vi visar på att det handlar inte om länder utan om värderingar, ja då har vi kommit en bra bit på väg att lyfta EU-debatten och öka valdeltagande.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du förespråkar "En europeisk kampanj där vi lyfter fram socialdemokratiska kandidater från olika länder och sätter upp gemensamma mål för ett socialt hållbart Europa." Denna kampanj kan innehålla drogliberalism till exempel, något som samtliga europeiska partier i sosse-gruppen förespråkar, med undantag för den svenska delegationen. Detta har framkommit vid EU-parlamentets omröstning om Cataniabetänkandet. En gemensam kampanj kan också innehålla motstånd mot tvångsprostitution (men inte mot prostitution), även detta i linje med uppfattningen bland en bred majoritet av EU-parlamentets sossar. Eller tror du att sossepolitiken på EU-nivå kommer att drivas utifrån en "svensk" agenda (i den mån det finns en gemensam sådan)?

Den stora frågan i EU-parlamentet är inte främst om politiken skall vara vänster- eller högerinriktad, utan i vilken mån EU:s makt skall stärkas eller inte (gemensam konstitution, valuta, utrikespolitik och försvar etc). Och här röstar såväl sossegruppen som EPP (konservativa gruppen) för att EU:s makt skall omfatta praktiskt taget alal politiska områden.

Jonas Ryberg sa...

Markus:

Precis som i de flesta andra forum funkar det så att den åsikt som har flest handuppräckningar vinner, jag är rätt säker på att vi kommer att få komprimissa en del.

Problemet med dina två exempel är att det inte är frågor som avgörs i EU-parlamentet idag, utan i de nationella parlamenten. Då finns det ingen behov av att komma överens om sådanna frågor.

Anonym sa...

Jag håller med, om Södra älvsborg skulle kampanja själva till riksdagsvalet utan koppling till de andra distrikten i en gemensam nationellkampanj skulle det säkert se likadant dåligt ut i valdeltagandet. et beror givetsvis inte på att S Älvsborg inte skulle klara det men folk skulle inte fatta hur detta regionala område skulle kunna påverka politiken med sina 3 s-ledamöter.Jag har skrivit lite om ämnet på min sida, efter inspiration från dej.

Anonym sa...

Jonas Ryberg//Det är frågor som mycket väl kan lyftas upp på EU-nivå framöver. Betänkanden som förespråkar en alleuropeisk politik inom dessa områden har redan voterats. Det är bättre att eftersträva ett begränsat EU-samarbete, i så få frågor som möjligt. Vi har ju sett konsekvenserna av EU-samarbetet vad gäller åtskilliga områden i samhället...