lördag 28 juli 2007

Valdag i Japan

Imorgon går Japan till val, hälften av platserna i Överhuset står på spel och det ser ut att bli en framgång för socialliberalerna i Demokratiska Partiet (DPJ). I Japan har det konservativa Liberaldemokratiska Partiet (LDP) styrt sedan 1955, vilket syns i de näst intill obefintliga statliga välfärdsystemen. Under de senaste åren, speciellt då Junichiro Koizumi var premiärminister har man dessutom gått ut hårt med privatiseringar av statliga verk och myndigheter, varav den största har varit det japanska postverket.

Men nu verkar det som att allmänheten tröttnat på LDP, kanske inte främst på dess politik utan de misstag som Abe Shinzo drabbats av; mutskandaler och olämpliga kommentarer från ministrar. Men framför allt den skandal kring pensioner som uppdagats, flera hundratusen konton med uppgifter om pensioner har "försvunnit" och hela systemet är inne i en djup kris.

Oavsett om Demokraterna tar makten eller ej så sitter LDP säkert, de har en stor majoritet i det mäktigare Underhuset.

Hur går det då för vänstern i Japan? Som vanligt ser det ganska så dystert ut, Socialdemokraterna hoppas vinna 2 mandat, för att behålla sina 7 totalt. Kommunistpartiet har haft medvind det senaste halvåret och hoppas vinna kunna vinna 3-4 för att ha kvar sina totalt 9 eller kanske gå fram något.

I vilket fall som helst så måste DPJ komma överens med Socialdemokraterna och Kommunistpartiet för att kunna få majoritet i Överhuset, så de kanske kan påverka något.

1 kommentar:

Björn Fridén sa...

Jippie! Nu håller vi tummarna.