onsdag 9 januari 2008

Varför ägande är viktigt

I dagarna kom förslaget till en utförsäljning och styckning av Apoteket AB, det statliga företaget som säljer receptbelagda och repceptfria läkemedel i Sverige. Vi vet ju alla att det handlar ideologi så låt oss skippa skitsnacket med "bättre service" och liknande - det är inte det som det handlar om. Som socialister ska inte det vara vår angreppspunkt mot borgligheten. Vi ska försvara rätten till ett folkligt ägande av stora delar av produktionsmedlen, för att säga det i lite mer marxistiska termer.

Varför i all världen är det då viktigt att samhället äger, funkar det inte så länge man sätter upp vilkor och spelregler? Det beror helt på vad man är ute efter, ett välfärdsystem kan fungera någorlunda när det drivs av privata aktörer, det har vi sett i resten av världen även om det fungerar bättre med gemensamt ägande. Nä, vad det handlar om är makt, makt över ekonomin.

Som socialist vill jag verka på ett mer demokratiskt samhälle, ett utökat demokratibegrepp som innefattar ekonomisk demokrati eller låt oss kalla det arbetsplatsdemokrati. De som faktiskt sköter arbetsplatsen bör ha ett stort inflytande över vad de producerar, oavsett om det är en vårdtjänst eller om de tillverkar bilar på Volvo. De som äger, kapitalisterna, är naturligtvis motståndare till detta eftersom de har makten i samhället just genom att de kontrollerar produktionen och vinsterna därifrån. Det är den klassiska konflikten som genomsyrat hela industrisamhället och som är grunden för varje strejk, lock-out, politisk rörelse, revolution eller reform som hänt de senaste 150 åren.

I ett samhälle som staten äger kan man minska den här konflikten. Både genom att ge de som arbetar rätt till medbestämande och genom att man styr om produktionen till samhällsnyttiga saker. Dessutom kan skatteintäkterna ifrån dessa företag användas för progressiva syften. Notera ordet kan i meningen ovanför. Det är ingen regel, något som exempelvis det statliga bolaget Vattenfall bevisar då de investerar i smutsig kolkraft samtidigt som vi alla vet att det är samhällsnyttigt att avveckla kolkraften.

När en progressiv kraft kommer till makten i ett samhälle som äger så kan den snabbt förvandla dessa företag till exempel för hur framtidens produktion ska se ut.

Detta är en aspekt av ägandefrågan, det finns många fler.

---
Inom socialdemokratin finns en konflikt mellan statssocialister och folkrörelsesocialister där diskussion är om man ska bygga upp socialistiska och självförvaltande rörelser som äger företag eller om staten ska göra det. Jag lutar nog mer åt den senare då företag som vi själva äger aldrig är något en borglig regering kan ta ifrån oss.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tänk om vi kunde ha både och? Staten äger lite, olika sossegrupperingar äger lite och så lämnar vi lite plats för de som tror på fritt företagande utan pekpinnar från centralmakten. /Henrik C