tisdag 6 januari 2009

Felaktig bild av SSU i media

Nu dyker än en gång felaktiga påståenden kring hur många medlemmar SSU har upp i media, vet inte riktigt för vilken gång i ordningen. Det verkar också ha fått ett visst genomslag bland s-bloggare och det är väl främst de jag vill bemöta.

Jag skulle vilja påstå att idag är SSU större, hälsosammare och mer ideologiskt medvetet än vi har varit sedan början av 2000-talet. Vi har tagit små men viktiga steg mot att börja bygga ett riktigt demokratiskt socialistiskt ungdomsförbund. Såklart har vi väldigt mycket kvar att göra och det finns fortfarande mycket idioti i vårt förbund.

Men låt mig först göra ett exempel på hur Ungomsstyrelsen räknar. SSU Gävleborg ansvarar för 11 kommuner. I sju av dessa har vi haft aktiva lokalavdelningar under 2007 och dessa har lämnat in verksamhetsberättelse och så. I de fyra kommuner där vi inte har haft en aktiv lokalavdelning har det funnits många medlemmar som deltagit i verksamheten genom andra klubbar eller i distriktet. Men enligt Ungdomsstyrelsen så finns inte dessa medlemmar. Och vips så är SSU Gävleborg 35 medlemmar fattigare, trots att de har betalat sin medlemsavgift.

Anyhow, vad bör vi då göra för att får SSU på fötter igen?
  • Först det första tror jag det tyvärr finns en viss elitism inom vissa delar av rörelsen, man satsar mer resurser på rekrytera på de teoretiska utbildningarna och vi svänger oss ofta med ord som många unga inte hört förut. Det måste förändras.
  • För det andra så måste vi skärpa till oss med den unga fackliga verksamheten, skapa lokala ungdomsfackliga initiativ och se till att LO verkligen stödjer oss. Exempelvis så bör ju de Regionala Ungdomskommitterna samarbete mycket med SSU.
  • För det tredje så måste en gång för alla kasta ut den byråkrati som faktiskt finns inom SSU med karriärister och personer som ser SSU som en genväg till en politrukjobb.
  • Det fjärde och sista är att vi måste erkänna att det finns en ideologisk konflikt inom SSU och att det inte är något problem, istället för att diskutera taktik för hur vissa "falanger" ska få makt bör vi ha en öppen och bred debatt kring vilken socialism SSU vill ha.

3 kommentarer:

Pepparn sa...

Hmmmm...
Varför bör man inte jobba på sin karriär inom SSU - jag tycker att det borde vara en bra bakgrund och en språngbräda om man vill satsa på en politiska bana??

Pepparn sa...

Glömde säga - kul att du bloggar igen, glöm inte bort det!

Anonym sa...

TACK för kommentaren, det är peppande att se att det inte bara är folk från Linköping som läser! :) / Lisa, SSU Linköping/Katedral