torsdag 8 mars 2007

Ted Kennedy domderar om minimilön

Tänkte egentligen inte skriva något mer idag, men så stötte jag på det här klippet. Ted Kenndy, bror till mördade John Kenney, håller ett brandtal om demokraternas löfte att höja minimilönen från $5.15 till $7.25. Han kritiserar Republikanerna som försöker baka in en massa skattesänkningar och andra ovidkommande förslag i så kallade amendments, något som fördröjer också processen rejält. En annan viktig poäng som han gör är att det här inte är en löneökning utan endast en anpassning efter hur inflationen har ökat och liknande. Om Demokraterna ska vara ett progressivt parti (vilket ju kan diskuteras) så ska naturligtvis minimilönen upp mer. Allra helst ska de regleras efter inflationen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om minimumlön är bra, varför inte helt enkelt ta och höja den till typ 50 dollar i timmen?

Jonas Ryberg sa...

Tja, för det första så vill ju inte den klass som styr, det vill säga borgarklassen, släppa ifrån sig makt och pengar till arbetare. Det är därför man försöker hålla lönerna så låga som möjlighet.

Fast egentligen är minimilön inte bra alls, därför att den ändras alldeles för sällan, och kontrolleras utav politiker.

En lön som förhandlas fram genom kollektivavtal beror på hur starka facken är. Då kan man också ställa mer offensiva krav på löner, det vill säga i slutändan föra över makt till arbetarklassen.

Anonym sa...

Så då är det väl inte problematiskt att höja minimumlönen till 50 dollar i timmen?

Jonas Ryberg sa...

Inte för mig, inte för arbetarklassen, men det är ju inte vi som styr.

Anonym sa...

Fantastiskt då, vi har hittat lösningen på världsfattigdomen.