onsdag 14 november 2007

Sex timmars arbetsdag - oväntade fördelar

Dagens Industri noterar att sex timmars arbetsdag ger många trevliga effekter på människor. Förutom de redan dokumenterade effekterna såsom minskad sjukfrånvaro och bättre psykisk hälsa så visar det sig också att vi även har mer sex. Något som borde övertyga er som tidigare varit tveksamma.

Advance Patrol förklarar:

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller faktiskt med om 6 timmars arbetsdag. Det är nog bra på alla sätt och vis. Jag förutsätter att arbetstagarna även tycker det är helt ok att få två timmar mindre betalt också. /Henrik C

Jonas Ryberg sa...

Vem har sagt att man ska ha mindre betalt som arbetstagare? Hela poängen är ju att det är sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Annars är det ju helt värdelöst.

Anonym sa...

Jo, det är det så klart om man är arbetstagare. Det blir ju dock dyrare lönekostnad för företaget med sämre vinst och sämre utveckling för företaget bara för att de anställda inte fattar att de inte kan jobba heltid, förverkliga sig själva, skaffa familj, resa etc etc. Det är ju sällan en arbetsgivare tvingar en anställd att jobba heltid, behöver de jobba mindre får de väl gå ner i arbetstid utan att få betald ledighet. /Henrik C

Jonas Ryberg sa...

Det var det argumentet man använde när man sänkte till åtta timmars arbetsdag också. Jämför hur mycket ackumulerat kapital det finns i världen då med hur mycket det finns nu.

För det andra har studier visat att det är lönsamt att gå ner i arbetstid, minskad sjukdomsfrånvaro och ökad produktivitet har har visat sig gå jämt ut med ökade personalkostnader.

För det tredje så är det visst så att väldigt många människor arbetar heltid därför att de måste, de har nämligen inte råd att arbeta mindre.

När svenska företag gör rekordvinster aldrig tidigare skådat tycker jag det är väldigt rimligt att arbetstagarnas del av vinstern (som sjunkit rejält under de senaste 15-20 åren) får ett uppsving.

Anonym sa...

Fråga: Om studier visat (alltså mer än en)på dessa fördelar för företagen, varför är det då ett så sällan förekommande fenomen?

De personer som har svårt att klara sin ekonomi, vilka är de? två vuxna yrkesarbetande med barn? Tror inte det. Singelkvinnan/mannen utan barn? Nej Det är väl snarast ensamstående kvinnor med barn och det är väl inte företagens skyldighet att sörja för dem?

Jag kan dock tänka mig att företag med stora vinster bör ha en moralisk skyldighet att "ta hand om" sina anställda.

Eftersom det mer är en principell fråga för mig så kan jag dock tänka mig 8 timmars arbetsdag med 2 timmars högre lön, det skulle ju underlätta ekonomiskt för de mest utsatta men samtidigt krävas en arbetsinsats för pengarna./Henrik C

Unknown sa...

Håller med om att vi nu behöver gå ner i tid. Om vi ska ta det succesivt eller gå ner till 6 tim direkt vet jag inte men att vi ska gå ner mot 6 tim arbetsdag tycker jag verkligen är på tiden nu.
Vi har slimmat och effektiviserat organisationerna så pass mycket att det största folkhälsoproblemet just nu är stress.
Jag tycker att man dagligen möter människor som inte riktigt tycker att tiden räcker till för att se efter sina barn och sina föräldrar.

Rent samhällsekonomiskt skulle det till och med löna sig rent samhällsekonomiskt är min fasta övertygelse.

Tänk om och tänk i nya banor vi har råd med kortare arbetstid och bibelhållen lön, finns ingen som kan motargumentera detta.