söndag 20 maj 2007

DN ljuger oss rakt i ansiktet

Jag gillar morgontidningar, de brukar ha intressanta nyheter och ibland även vara sakliga. Idag visade dock "oberoende liberala" DN sin sämsta sida. Den här rapporteringen av protesterna runt den privata TV-kanalen RCTV är ju helt bisarr.

Låt oss reda ut historien.

1) RCTV är en privat TV-kanal som har sändningstillstånd i det statliga marknätet, ungefär motsvarigheten till TV4.
2) Nu går deras sändningslicens ut och den kommer inte att förnyas. TV-stationen kommer fortsätta sända genom kabelnätet.

Varför förnyas sändningslicensen då inte? För det första så har TV-kanalen vid flertalet tillfällen brutit mot sändreglerna genom att inte ha tillräckligt med kulturprogram, för mycket reklam och visat våld/sex för tidigt på kvällarna. Liknande regler finns för TV4.

Sedan kan det ju nämnas i förbifarten att RCTV öppet stödde kuppen mot Hugo Chavéz demokratiskt valda regering 2002. Låt oss ponera att TV4-chefen Jan Scherman hyllar en statskupp i Sverige. Hur fet är chansen att TV4 får fortsätta sända? Ungefär noll skulle jag tro. Inte fan skulle någon heller klaga på att det vore ett hot mot demokratin.

Hade jag varit Hugo Chavéz hade jag stängt ned RCTV redan 2002.

Den nya TV-kanalen som ska ta över efter ska inte alls vara en kanal "som förespråkar presidentens värderingar" utan ska skötas av en stiftelse som har i uppgift att skapa "Folkets TV-kanal". Har ska det ges utrymme åt gräsrotsproducerat material och kanalen ska vara helt oberoende.

38 kommentarer:

Anonym sa...

Artikels som du skriver om var hämtad från TT, eller Tidningarnas Telegrambyrå, som förkortningen står för. Varför rubriken "DN ljuger oss rakt i ansiktet" är missvisande då artikel sannolikt inte redigerats av DN före publiceringen på DN's nätplats.

Tyvärr så är det bara beklagligt
att DN bara väljer att svälja "nyheten" med hull och hår utan att ge riktig bakgrunds information. Därför var det bra att
du kunde komma med lite klargörande kring president Hugo Chávez handlande.

Mikael.

Anonym sa...

Hmmm... vem ska man tro?... när informationen om Venezuela motsäger sig... visa säger cup du nämder var planerad av själva Chavez för att förvirra folket...
det sajs också att datorerna som räknade rösterna på sista valet ägs av själva Chavez och den internationella bevakningen av valet hade ej kunskap om hur man kontrollerar data manipulationer...

Anonym sa...

Hej!
Det är inte så ovanligt att en vänsteraktivist vill försvara en sådan händelse. Det gäller att tysta medierna, RCTV blir bara det första i raden, nästa i tur blir Globovisión, (privat TV kanal).
Chavez och hans regering, eller bättre sagt Chavez själv som diktator har bestämt att kanalens sändnings rättigheter skall inte förnyas, inte för de påstådda omoraliska scener men p.g.a. den starka oppositionen mediet innebär för hans planer att omvandla Venezuela till ett totalitärt land under ett militärt styre, som dag efter dag liknar det Kubanska som är hans förebild.
Han gav sig in i det käraste av det käraste venezuelaner har: RÄTTEN ATT TALA FRITT OCH LEVA FRITT.
Du som ombudsman i Sverige skulle förvara den rätten om så skulle behövas för att bevara det fria pressen och demokrati. Vi venezuelaner i oppositionen kan inte svälja en sådan information du sprider.

Anonym sa...

Till Anonym: Betyder inte det där bara att källinformationen kommer från TT? Den kan ju i så fall ha varit mer neutralt formulerad där.

Anonym sa...

DN och de flesta andra medier och offentliga personer ljuger om "missförhållanden" i alla våra drömstater. Venezuela, Kuba, Kina, Nordkorea, f.d. Sovjet. Alla dessa stater och fler deärtill har lyckats strålande bra men till slut blivit förstörda av högerkrafter. Självklart vill Chavez, Jintau, Tan Shwe, Kim Jong Il m.fl. motarbetade frihetsledare ha en balanserad och rättvis press.

Om de stänger en TV-station så beror det enbart på att de sänder dåliga program och inte alls på att de ifrågasätter ledarskapet.

Anonym sa...

Hej.
Jag hoppas att ni kan titta på den här TV program från Venezuela som beskriver värför man behöver stänga RCTV canalen.
MVH

http://youtube.com/watch?v=MVx2_27adm4

Anonym sa...

Att det står TT efter en text betyder att det är TT som har skrivit/producerat nyheten. Det betyder inte att "källinformationen" kommer därifrån.

Är TT källan till, men inte producent av materialet, så anges det med exempelvis "enligt TT" eller "skriver TT".

Som anonym började med att skriva i sin kommentar så är det missvisande att angripa DN. Ska man kritisera någon för innehållet i texten så är det TT.

Anonym sa...

Skönt att fler insett DNs(TTs) onyanserade rapportering om Venesuela.
En tidigare rubrik var: "Chavez ändrar grundlag - kan bli president på livstid."
Rubriken för tankarna til en diktatur men behandlade förändringen i grundlagen som gjorde det möjligt för en regim att bli omvald(som i Sverige)vilket öppnar för en mer långsiktig politik, men knappast diktatur..

Erik Normark Gbg

Anonym sa...

Norpan har helt rätt!

En annan förändring av grundlagen som blivit livligt kritiserad är möjligheten för Shavez själv att stifta nya lagar. Sanningen är ju att detta bara är till för att förenkla och snabba på de goda reformer som landet så väl behöver! T.ex. möjligheten att köpa tillbaka (till rimligt pris, som Shavez anger) oljekällor eller annan viktig industri från utländska kapitalister.

Anonym sa...

Vad trist att ni inte kan förklara för alla de tiotusentals som demonstrerar att de har fel och att ni som sitter på lite bekvämt avstånd vet bäst.
niklas borde besöka någon av sina "drömstater". Maken till subjektiv världsuppfattning finner man mest på dagis, då pappas bil alltid är bäst.
Hitler gjorde samma förrändringar som Chavez gör nu.

Jonas Ryberg sa...

Ojdå, hade inte riktigt räknat med så här många inlägg.

Iallafall, för det första så har ni naturligtvis rätt i att det är ifrån TT som informationen kommer. Missade det fullständigt.

Margarita Suarez:
Visst finns det många motstridiga uppgifter om Venezuela. Dock tror jag att de tusentals oberoende valobservatörer som var där har mer kunskap om rösträkning än vad jag har. Att oppositionen dessutom erkände sig besegrad borde ju tyda på att saker gick rätt till.

Roberto Villarroel:
Hej, nu vet jag inte vilka kanaler som sänder i det venozelanska marknätet men det handlar ju ingenstans om att stänga en TV-kanal. De får ju som sagt fortsätta sända via kabelnätet. Tycker inte du det är rimligt att en kanal som bryter reglerna för sitt sändningstillstånd gång efter gång blir straffat?

Jag försvarar självklart fri press, och det finns det gott om i Venezuela.

Niklas:
Det är ju alltid tråkigt att du inte kan föra en seriös konversation.

Norpan:
Å andra sidan tillhöär jag dem som ogillar en allt för stark presidentmakt. Makt korrumperar, oavsett om personen i fråga heter Chavéz eller Bush.

Jonas Ryberg sa...

Anonym 13:01:
Jag tror att Niklas är något ironiskt i sitt inlägg ;)

Anonym sa...

Om Niklas bara uppger sin adress så kan jag hjälpa honom att uppleva hur det är att vara i oppositon i hans drömstater. Jag kan komma mitt i natten, maskerad såklart. Släpa ut honom i skogen och tvinga honom att erkänna att han är en fiende till staten. En skenavrättning kanske, innan det bär iväg till en kall källare där han får sitta inspärrad utan kläder med folk som ser till att han inte sover på en vecka. Sedan erkänner han vad som helst. Om det är kina vi skall "leka" avslutar vi med ett nackskott och en faktura för ammunitionen hem till nicklas familj.
"drömstater"?

Taher sa...

Andra saker som Chavez utreder är möjligheten till att göra om landet till en enpartistat så man slipper gisslet att välja mellan olika partier. Ta kontroll över internet, antagligen för folkets bästa, precis som i Kina. Förstatliga viktiga företag för landet som till exempel oljeföretag och telekomföretag. Om man har förtroende för Chavez så inser man att det blir jättebra.. och för alla oss andra som inte har förtroende för honom så ser det ut som att han skaffar sig kontroll över alla viktiga faktorer för att kontrollera folket.

Anonym sa...

Några fakta i fallet:

- 97% av Venezuelas tv-stationer, 100% av dagstidningarna och 99% av radiostationerna är privatägda.

- Det finns enbart en dagstidning som helhjärtat stödjer revolutionen, och det är kommunistpartiets Diario Vea.

- De statliga tv-kanalerna VTV och VIVE-TV befinner sig i ett hav av tiotals privata tv-kanaler.

- Som ett uttryck för mediesituationen i stort kan man påpeka att VTV - även om det förs diskussioner där, ingen tvekan om det - är regeringens "mouthpiece". VIVE-TV drivs av gräsrotsaktivister men stödjer revolutionen fullt ut, och får statligt stöd.

- RCTV och ett flertal andra kanaler deltog aktivt i kuppen - inte bara att de manade folk live att bryta mot den utsatta demonstrationsrutten för att gå RAKT mot presidentpalatset, där tiotusentals Chávezanhängare befann sig, utan de hade kuppmakarna fysiskt med sig i studion skrattandes, och sände kuppmakarnas meddelanden.

När folket gick ut för att protestera mot diktaturen som kuppmakarna upprättat, sände man istället tecknad film i timme efter timme!

På www.handsoffvenezuela.se och www.handsoffvenezuela.org finns flera artiklar och mycket fakta om saken.

MVH

Erik Andersson,
aktiv i Ung Vänster Storstockholm och Hands off Venezuela-kampanjen

PS. Väldigt bra att du skriver om det här, vore skitschysst om du kunde tipsa fler SSU:are om saken. Kampen fortästter! DS.

Anonym sa...

Jonas, jag tycker att du borde ta bort Tahers inlägg, det har helt enkelt ingen kontakt med verkligheten. Folk som medvetet sprider uppenbara lögner är inte så jävla hett.

Men kort: Chávez har aldrig gjort minsta tecken på att överväga att införa enpartistat, bara uppmanat vänstern att samlas i ett parti som ska byggas upp underifrån. Man har varit väldigt tydlig med att detta måste ske på frivillig basis, då man inte vill har karriärister och liknande i partiet. Likaså har man varit mycket tydlig med att alla får ha hur många partiet de vill.

I vilken diktatur äger staten 1-3% av media?

Anonym sa...

Det är inte bara DN utan hela den den internationella massmedian som ljuger och manipulerar verkligheten. Detta är dock inte så konstigt då det är endast 5 multinationella bolag som har monopol på den globala informationen. Vi lever i en global mediediktatur och det är denna diktatur som bestämmer vad som är rätt och fel. Dessa makteliter gillar självklart inte Chavez i Venezuela. De kommer att göra allt för att försvara kuppmakarkanalen RCTV. Och de har fria händer att skriva vad som helst. Vem kan ifrågasätta dessa mäktiga medier?

Att oppositionen i Venezuela äger över 90 % av masssmedierna verkar inte vara något problem för vissa så kallade demokater. Att dessa medier , bland dem RCTV, utmanade befolkningen att genomföra terrordåd och till och med döda Chavez år 2002 verkar inte heller vara ett problem för många här.

Det hör till demokratiska principer att medier som främjar terrorverksamhet ska stängas. RCTV och andra privata medier som sysslar med undergrävande verksamhet i Venezuela och för den delen i många andra länder borde ha stängts för länge sen. Chavez borde ha stängt dessa medier då.

Som tur är stöder majoriteten av befolkningen i Latinamerika åtgärden mot RCTV och förändringsprocessen i Venezuela. Detta oavsett vad du eller jag tycker.

Anonym sa...

Vad spelar det för roll om texten är hämtad av TT när den publiceras av DN utan någon som helst komplettering eller liknande. I och med detta anser jag att DN helt ställer sig bakom innehållet.
Dessutom är inte DN (inte någon annan förutom Ordfront vad jag vet) ett exempel på en tidning som bedriver objektiv och saklig journalistik i Sverige. När det gäller utland och politik är samtliga skam för journalistisk yrke. Och SVT 1/2, TV4 samt radiostationer är inte bättre heller. Rapportering om konflikterna från f.d. Jugoslavien är så vinklade och ensidiga att man måste gå tillbaka till andra världskrigets propaganda (ta vilken sida ni vill) för att hitta motsvarigheten. Irak-krigen är ett annat exempel osv.
Läste tidigare idag om antalet serber kvar i Sarajevo. Av 140.000 före kriget finns ca. 12.000 kvar. I Tuzla är proportionerna ungefär likadana. Hur många av er känner till detta? Fråga er nu hur mycket ni känner till om de onda handlingarna serberna har gjort.
De reportrar som beskrev kriget kan jämföras med de inbäddade reportrarna från Irak.
Dagens journalistik är antingen skräp eller propaganda.

Anonym sa...

hur naîv kan man vara... när man inte bor mitt i smeten... i det här fallet: Venezuela... Att oppositionen erkände att vara besegrad, kunde bero på: hot...
So ENORMT komplicerad och sorglit kan situationen vara...

Jag är Venezuelansk, vänster orienterad och miljöförsvarare, men kan ej stödja,
det som jag har sett med egna ögon som ni andra tydligen har inte... och gör att jag inte litar på Chavez .

Anonym sa...

Jonas Rydberg och Erik Andersson:
Vad gjorde ni 1992? Ni vår runt 6-7 år gamla, eller hur? Ni spelade kanske fotboll, lekte med andra barn, mm och var inte alls engagerade i den venezuelanska politiken då eller?
Men det var jag... Jag gick på den tiden på det statliga universitetet i Caracas och bodde nära tills statshuset… Jag hade roligt tills en dag som Chavez gjorde själv en statskupp mot den dåvarande president Carlos Andres Pérez... det var krigsflygplan i luften och det var ett enormt kaos på alla gator... jag fick sitta instängt i ett badrum i ett konditori i flera timmar, han hade tagit flera TV kanaler, massakrera folk, mm... sprängladdningar, granater, mm… det var hemsk!
Men ni vet inte om det... eller vill inte veta om det! Ni var här i den trygga Sverige och hade bra!
Har någon av er BOTT i Venezuela? Har ni nära och kära som ni kan inte sett pga att de får inte ett pass utfärdat??? Har ni fattat hur mitt fönsterland avvecklats? Nej det gör ni inte! Ni begriper inte vad ni pratar om!

Mikael Åhman sa...

mr sa:

Chavez genomförede mycket riktigt ett kuppförsök -92. Det brottet har han nu sonat i och med att han satt av sitt straff. Återanpassningsaspekten av fängelsestraffet fungerade uppenbarligen utmärkt, ty sedan dess har han inte begått något brott utan konsekvent agerat i enlighet med Venezuelas lagstiftning.

Vad är problemet? Skall man frånta dömda och återanpassade brottslingar deras rösträtt? Skall alla brottslingar sättas i koncentrationsläger på livstid? Vad menar du över huvud taget med ditt debila inlägg?

Anonym sa...

Har du bott i Venezuela?
Har du nära och kära fångat i ett land som har en president som är i verkliga fall en diktator?
Efter 92 begärde han brott efter brott… det vet jag mer än du… jag bodde i Venezuela tom 2005!
Han är ingen återanpassade brottsling. Han uttrycker sig vulgär… uppföra sig grotesk…
Och om ni tycker så bra om Chavez… varför bor ni här i detta tråkiga, mörka och kalla land kallad Sverige??? Venezuela är extrem vackert och skönt…
Jag bor in Sverige därför jag accepterar ej Chavez och hans politik… annars hade jag bott i den vackra Venezuela!

Anonym sa...

Mikael Åhman och ni alla from Hands off Venezuela:

"Hands off from Venezuela" så många som är ekonomisk intresserad av vårt land, och förvirrar vårt folk för att ha makt över oss!

Skaffa mera fakta. Det finns flera filmer (ni kan låna dem av mig) där man hör Chavez -själv- säga det som gör att vi inte lita på honom, till ex. att -ingenting-
kommer att få honom ur makten innan året 2030... Där Utbilning ministern säger till allmänheten: den som röstar emot Chavez förlorar sitt jobb (han menade inte topp positioner bara, han menade också lärare och de som städar åt alla skolverkets avdelningar och skolor) och det blev så efteråt att: vem som helts kunde KÖPA LISTAN AV DEM SOM RÖSTADE EMOT CHAVEZ, ute på gatorna av dem som vi kallar "buhoneros".

Det är enkel fakta väl känd av oss som bor där...

Mera enkel fakta som är lätt för er att konfirmera: sista valet i Stockholms Venezuelanska ambassaden/när vi enligt protokol av planerna hade börjat räkna rösterna,säger någon:"det kom en fax som säger att ambassaderna räknar rösterna imorgon och lodarna stannar i ambassaderna tills imorgon...
Här i stockholm räcknades rösterna ändå samma dag
- enligt plannerna - men i många andra länder fick oppositionen hålla sig vaken under natten för att bevacka lådan... och så är det berätelse efter berätelse...

Som sagt vill ni se filmer från oppositionen, skriv det och ni får några kopior av de.

I min smak är Chavez sätt, en skam för den idealen som handlar egentligen om en mera mänsklig samhälle via solidaritet. Han använder sig av samma metoder som dem som han kritiserar mest. Jag Hoppas att nån dag kommer till makten i Venezuela en visare Vänster person med renare hjärta.

Jonas Ryberg sa...

Nu var det mycket upprörda känslor här igen.

För det första kan jag säga att jag inte heller tycker Chavéz är världens bästa kille, han är alldeles för religös och alldeles för burlesk i sina uttalanden för mig.

Men än en gång, jag litar på de tusentals valobservatörer som var skickade till Venezuela.

När det gäller kuppen från Chavéz -92 ska man ju komma ihåg att den hade föregåtts av flera våldsamma sammandrabbningar i samband med de nyliberala politik som fördes i slutet av 80-talet. Men precis som Åhman säger så har han sonat sitt straff och bör därför behandlas likvärdigt som andra.

Jag ser gärna en konstruktiv dialog om Chavéz och alla de felaktigheter som han har, men jag tycker det är lite lågt att påstå att han är en diktator när så faktiskt inte är fallet.

Det riktigt intressanta kommer ju att bli den dag Chavéz försvinner på ett sätt eller annat, om rörelen lever vidare, ja då är det en äkta rörelse för rättvisa som lever i Venezuela. Om inte, tja... då hade jag helt enkelt fel.

Anonym sa...

* Om sista valet*
ta reda på -själva-
hur mycket kunskap om
"datorer/ programer"
krävde SIDA av de svenska
val överkare som åkte till Venezuela.
(SIDA utbildade dem)

och kom ihåg att datorerna ägs av Chavez och kompisar ...

Anonym sa...

visst blir det upprörda känslor när hela ens familj fick spark
för att våga rösta för det de
tror på... personner som jobbade medan de plugade... inga bortskämda "rika" som regimen påstår... inga av dem, politisk aktiva på nån sätt...

Mikael Åhman sa...

mr sa:

"Venezuela är extrem vackert och skönt"

Vem f*n har påstått något annat, och vad har Venezuelas eventuellt sköna natur med saken att göra? Har de venezolanska solnedgångarna blivit fulare sedan Chavez blev vald till president?

"Han är ingen återanpassade brottsling. Han uttrycker sig vulgär… uppföra sig grotesk…"

Så du menar att trots att Chavez i och för sig inte begår några lagbrott så är han "egentligen" en brottsling eftersom han enligt din mening utrycker sig vulgärt? Det var ta mig tusan det mest infantila inlägg om Venezuelas utveckling jag läst i hela mitt 38 år långa liv.

margarita:

Jag är händelsevis inte medlem i organisationen Hands of Venezuela. Vad nu det skulle ha med den här diskusionen att göra?

"... det blev så efteråt att: vem som helts kunde KÖPA LISTAN AV DEM SOM RÖSTADE EMOT CHAVEZ, ute på gatorna av dem som vi kallar "buhoneros"."

Vilken dj*vla lista talar du om nu? Satt det små troll i valbåsen och skrev ner vilken väljare som röstade på vilken kandidat? Menar du att utbildningsministern besitter telepatiska superkrafter och skrev ner namnen på alla som röstade mot Chavez?

Eller talar du möjligen om den omständigheten att många demokratiskt sinnade venezolaner (dvs de som röstade på Chavez) använde sig av sin demokratiska rätt att läsa de offentliga listorna över vilka som krävt en folkomröstning om att avsätta Chavez?

Jag utgår från att du menar det sistnämnda. Tycker du alltså att det är obehagligt när människor använder sig av beprövade demokratiska rättigheter som i det här fallet offentlighetsprincipen? Du menar kanske att offentlighetsprincipen borde avskaffas?

Helen sa...

Vid det senaste valet var det faktiskt valobservatörer i vallokalerna som kontrollerade alla rösträkningsapparater innan rösträkningen började.

Det var också så att valobservatörerna kontrollerade att inga röster byttes ut eller dylikt, ingenting hände. Bara för att de röstande på ambassaderna i andra länder höll sig vakna hela nätterna (hur beklagligt det än är att de kände att de behövde göra det), så betyder det inte att någonting hade gjorts annorlunda om så inte vore fallet.

Vad gäller Kina - jag trodde att det var Leijonborgs drömland nuförtiden? Åtminstone höjde han det ju till skyarna både i ett filmklipp och i en bok som han skrev...

Och angående att venezuela har fin natur, och att om vi gillar systemet så mycket så borde vi ju bo där - personligen har jag aldrig klarat av värme särskilt bra, och bara för att du, mr., uppenbarligen föraktar den svenska naturen och det svenska klimatet, så betyder inte det att alla inte trivs här. Jag förstår verkligen inte vad klimatet har med det hela att göra?

Anonym sa...

Om några som läser detta är intresserade av att skriva på en debattartikel om RCTV, skicka ett mail till rakovskyzamora@gmail.com, så skickar jag debattartikeln.

Av mediemässiga skäl bör ni helst ha någon post, från arbetarkommun/partiförening/klubbstyrelse och uppåt.

Tanken är att en rad vänsterprofiler ska skriva på, hitills är ett känt namn som är med Kalle Holmqvist.

/Erik Andersson, organisatoriskt ansvarig Hands off Venezuela Stockholm och aktiv i Ung Vänster sedan fem år.

Anonym sa...

PS. Sprid gärna detta till klubb/distriktsstyrelser, arbetarkommunstyrelser osv. Alla underskrifter bör skickas till rakovskyzamora@gmail.com. I slutet av veckan eller på måndag skickas den ut.

Anonym sa...

Mikael Åhman:

Du har rätt egentligen har org. Hands off Venezuela ingenting med detta samtal att göra

Nej det är inte listan om dem som krävt en folkomröstning om att avsätta Chavez,
det är listan av resultaten av folkomröstningen med individernas politiska åsikter,
så kallad, Tascon Lista. Den har används för att avskeda folk. Det är förmodligen genom den att ministern visste vilka han skulle avkeda. Hur som helst hur demokratisk är det att hota folket på det sättet? (du behöver inte svara, du verkar trött på det hela)

Jonas Ryberg sa...

Ja, vi får nog sammanfatta diskussionen med att vi inte är överens ;)

Men jag tycker att Margarita har rätt i att Chavéz gör många klumpiga uttalanden och kan vara riktigt vulgär ibland, något som ska kritiseras hårt.

Anonym sa...

klumpiga...
-dem odemokratiska-
är dem som den är våran
R Ä D S L A.

Anonym sa...

margarita sa...
klumpiga...
-dem odemokratiska-
är dem som den är våran
R Ä D S L A.

Anonym sa...

Mikael... solnedgången har blivit fulare sedan han kom 1998... vet du varför... man kan inte sitta utomhus och uppskatta det pga av allt smuts och brottlighet!
Dessutomdu uttrycker du dig som Chavez... vulgärt!
Helen... valobservatörer, yes du har rätt! Men han är en mycket känd komunist i hela Sverige... Herr Tyroler...
Jag diskutera inte mer med er om detta... inte värt!
Chao!

Jonas Ryberg sa...

Mr:

Jag tror du behöver skärpa till dig och faktiskt argumentera för dig sak istället för att klanka ner på alla andra.

Nisse Sandqvist sa...

Exilvenezuelaner: Anledningen till att Chávez tar i med hårda tag är förstås att framför allt hans motståndare använder sig av fula metoder. Chávez och alla miljoner chavistiska kämpar på basnivå bekämpar inga lammungar i sin revolution, utan en maktelit som har styrt landet åtminstone sedan 1950-talet. Att många drabbas - bland dem också en del "icke-politiska" byråkrater och tjänstemän - är fullt förståeligt. Och sannolikt nödvändigt om man som Chávez menar allvar med sitt prat om att förändra världen.

Anonym sa...

Ja Chavex e verkligen en baddare på yttrandefrihet. Reportrar utan gränsers rankning placera venezuela på plats 115. Men allting e relativt, eller? http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=639
The ranking
N° Country Score
1 Finland 0,50
- Iceland 0,50
- Ireland 0,50
- Netherlands 0,50
5 Czech Republic 0,75
6 Estonia 2,00
- Norway 2,00
8 Slovakia 2,50
- Switzerland 2,50
10 Hungary 3,00
- Latvia 3,00
- Portugal 3,00
- Slovenia 3,00
14 Belgium 4,00
- Sweden 4,00
16 Austria 4,50
- Bolivia 4,50
- Canada 4,50
19 Bosnia and Herzegovina 5,00
- Denmark 5,00
- New-Zealand 5,00
- Trinidad and Tobago 5,00
23 Benin 5,50
- Germany 5,50
- Jamaica 5,50
26 Namibia 6,00
27 Lithuania 6,50
- United Kingdom 6,50
29 Costa Rica 6,67
30 Cyprus 7,50
31 South Korea 7,75
32 Greece 8,00
- Mauritius 8,00
34 Ghana 8,50
35 Australia 9,00
- Bulgaria 9,00
- France 9,00
- Mali 9,00
39 Panama 9,50
40 Italy 9,90
41 El Salvador 10,00
- Spain 10,00
43 Taiwan 10,50
44 South Africa 11,25
45 Cape Verde 11,50
- Macedonia 11,50
- Mozambique 11,50
- Serbia and Montenegro 11,50
49 Chile 11,63
50 Israel 12,00
51 Japan 12,50
52 Dominican Republic 12,75
53 Botswana 13,00
- Croatia 13,00
- Tonga 13,00
- United States of America 13,00
57 Uruguay 13,75
58 Fiji 14,00
- Hong-Kong 14,00
- Poland 14,00
- Romania 14,00
62 Central African Republic 14,50
- Cyprus (North) 14,50
- Guinea-Bissau 14,50
- Honduras 14,50
66 Madagascar 15,00
- Togo 15,00
68 Ecuador 15,25
69 Nicaragua 15,50
70 Burkina Faso 16,00
- Kosovo 16,00
- Lesotho 16,00
73 Congo 17,00
- Kuwait 17,00
75 Brazil 17,17
76 Argentina 17,30
77 Mauritania 17,50
- Senegal 17,50
- United Arab Emirates 17,50
80 Albania 18,00
- Qatar 18,00
82 Paraguay 18,25
83 Timor-Leste 18,50
84 Liberia 19,00
85 Moldova 19,17
86 Mongolia 19,25
87 Haiti 19,50
88 Tanzania 19,82
89 Georgia 21,00
90 Guatemala 21,25
91 Angola 21,50
92 Malaysia 22,25
93 Comoros 22,50
- Zambia 22,50
95 Niger 24,50
- Seychelles 24,50
97 Morocco 24,83
98 Bhutan 25,00
- Côte d’Ivoire 25,00
- Turkey 25,00
101 Armenia 25,50
- Malawi 25,50
103 Indonesia 26,00
- Sierra Leone 26,00
105 India 26,50
- Ukraine 26,50
107 Lebanon 27,00
108 Cambodia 27,25
109 Guinea 27,50
- Jordan 27,50
111 Bahrein 28,00
112 Cameroon 28,25
- Peru 28,25
114 Gabon 28,50
115 Venezuela 29,00