söndag 27 maj 2007

Ovanlig dödsruna

Ja, det gäller en person som jag aldrig träffat eller som jag talar särskilt mycket med. Sedan i höstas har jag deltagit på en e-postlista med diskussioner om vänstergrupper och allmän marxism. En av de mer excentriska personerna som deltog var Tron Øgrim, som nu har gått bort i en ålder av 59.

Det hade blivit en vana att jag kunde öppna min inbox varje morgon och läsa det senaste om revolutionen i Nepal och alltid få svar ifrån honom om jag hade frågor om någon obskyr vänstersekt.

Jag läste på lite mer om honom och det visade sig att han varit en av de mest drivande i uppbyggandet av AKP (m-l), alltså maoistpartiet i Norge som blev det starkaste i Europa. Han hade suttit i dess centralkommitté under 70-talet och träffat Mao Zedong. Han var också en känd teknikjournalist och startade Norges första blogg. Likaså var han engagerad i Wikipedia och han hade en passion för ett demokratiskt internet, Wikipedia flaggade på halv stång hela dagen då hans död blev känd. Hans död blev också nyhetsstoff i alla stora dagstidningar och en hel del dödsrunor skrevs också.

Som sagt, det rör sig om en person jag aldrig träffat men som verkligen gjorde ett stort intryck genom de få e-postdiskussioner vi hade. Jag kommer sakna att läsa om Nepal varje morgon.

1 kommentar:

Pål Steigan sa...

Les dødsruna over Tron Øgrim på http://www.artemisia.no/magasinet/tron.html
Pål Steigan