fredag 18 maj 2007

Nej till demokrati

Det blev visst ingen medlemsomröstning i brittiska Labour, vänsterutmanaren fick 29 av de 45 nomineringar ifrån MPs som behövs för att ställa upp i valet. Det såg så lovande ut, vänstern var enad och hade McDonnell fått de röster som varit lovade till den andre vänsterutmanaren så hade saken varit biff. Tyvärr drog dessa sig ur i sista minut.

En dålig dag för socialdemokratisk interndemokrati i allmänhet och Labour i synnerhet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såna där system där man måste nomineras av ett visst antal redan valda för att kunna väljas är rätt bisarra demokratiskt sett, liknande när det gäller franska presidentvalet...

Har du någon koll på hur många röster McDonnell hade chans att få, och vem var den andre vänsterutmanaren? Bra hursomhelst att det gjordes rejäla utmaningar...

Jonas Ryberg sa...

Ja, det är rätt galet. I Frankrike har du iallafall runt 20 000 borgmästare att välja mellan, i Labour handlar det om 350 MPs.

Det är ju alltid svårt att gissa hur många som hade röstat på honom. Men en undersökning som gjordes i april gav McDonnell cirka 10%. Det låter inte mycket men då ska man tänka på att hans kampanj fått ungefär noll uppmärksamhet, bara gräsrotsarbete. Den andre utmanaren, Michael Meacher, som ligger något närmare mitten hade ungefär 7% i stöd.

Men om det hade blivit en omröstning med media och valkampanj så hade det nog blivit ett högre stöd för McDonnell.

Jag att två fackförbund gick ut publikt och stödde honom.

Han har ju en hemsida där det står mer: http://www.john4leader.org.uk/