måndag 26 februari 2007

Nu ryker vägarna!

Nu är det visst dags för betalvägar i Sverige också, detta plågoris som vi sluppit (bortsett från några broar) vill borgarna göra till vardagsmat. DN rapporterar om näringslivets förlängda arm, alliansregeringens, senaste idiotförslag.

6 kommentarer:

Oskar sa...

Eh, jo, det måste ju vara så. Och eftersom mat, möbler, bilar och typ nästan allt annat har varit privatiserat sedan länge torde väl det åxå "ryka" närsomhelst. Jag menar, plågoriset betalmat, betalmöbler och betalbilar är ju riktigt illa. Tacka vet jag om det finansieras genom skatten, och är "gratis"! Men det tar lite lång tid innan "det ryker" ibland verkar det som?

Jonas Ryberg sa...

Skillnanden mellan exempelvis mat och vägtullar/bilar är att nästan alla människor idag har råd med mat. Sen är det väl ett annat problem att priserna fortfarande är ganska så höga.

Varför ska vi utöka de områderna där det kommer finnas ett a- och ett b-lag på. Jag är fan inte sugen på att behöva åka en sämre väg därför att jag var tungen att köra i slutet av månaden då jag har taskigt med pengar kvar.

Solidarisk finnanisering är effektivare och ser till att människor inte måste välja saker de vill göra. Man slipper ställa att åka på motorväg mot att gå på museum. Man kan få bägge två istället.

Sen så är jag socialist, så naturligtvis tycker jag betalmat är ett jävla plågoris.

Anonym sa...

Jag tycker att gods transporter borde beläggas med avgift på vägarna för att bana väg för miljövänligare alternativ men att vanlig trafik ska betala är bara dumt.

Oskar sa...

Ja det är sant, alla människor behöver mat, annars dör man ganska fort. Faktum är att man även behöver vägar för att transportera maten till sig. Så någon våldsam åtskillnad vet jag inte om man kan göra. Men visst, privatbilism för nöjes skull är ju inte lika esentiellt som mat, visst. Enligt ditt synsätt borde det väl var skäl att förstatliga ICA, men låta marknaden sköta de mindre viktiga vägarna?

Nä vem fan vill åka på en sämre väg, äta sämre mat än oxfile, åka sämre bil än en ny bmw? Inte jag i alla fall.

Asså din stådnpunkt är ju lysande, man kan få BÅDE museum och motorvägar! Fantastiskt. Trollar du fram resurserna till dessa godheter? För det kan ju inte vara så att du vill ta dem från arbetande folk? Med hot om våld? Det verkar ju taskigt, tänk om han du tar från egentligen hade velat använda pengarna på något annat sätt än att bjuda dig på gratis museum eller motorvägar...

Jonas Ryberg sa...

Oskar:

Jadu, vi har ju haft några år med både fritt inträde till museum och inga biltullar, det har vi betalt solidariskt. Har funkat alldeles utmärkt.

Martin sa...

Oskar: du skämtar va? Mina möbler är inte någor som allmänheten har rätt att nyttja men eftersom vägarna är allmänna ser jag inget problem med att de bekostas med skattemedel. Men det klart, skatten är ju progressiv och det är väl där skon klämmer eller hur? Det sticker i ögonen på er liberaler när den som är rik får betala mer än den som är fattig, erkänn! (Alla vi andra kallar det rättvisa). För övrigt hann Jonas före mig med sitt senaste inlägg.