tisdag 27 februari 2007

Dikataturen inpå knuten

Vi lever tryggt här i vårt lilla Sverige, trots borgarnas nedskärningar har vi det väldigt, väldigt bra. Vi har hygglig demokrati och allt sånt där. Vad de flesta dock inte inser är att det verkligen inte alls är långt ifrån våra gränser som människor lever i fullkomlig misär. Till Vitryssland är det inte alls långt, där sitter socialdemokrater, liberaler och kommunister fängslade därför att de kräver frihet för sitt folk. Samtidigt sitter Alexander Lukashenko och styr med järnhand. Han har dock ett rejält stöd bland landets fattiga eftersom han ändå lyckats hålla uppe leveranserna av gas, den primära energikällan, något som man inte alltid lyckats med i andra länder i öst.

Den opposition kan aldrig vinna stöd hos den fattiga befolkningen, de har inga lösningar för att bryta misären. Hoppet står till socialdemokratin och den demokratiska vänstern. Vi måste trappa upp stödet för våra kamrater! Solidaritet med den vitryska vänstern nu!

Uppdatering: Här kan du läsa det senaste om socialdemokraternas fängslade partiledare och presidentkandidat.

måndag 26 februari 2007

Nu ryker vägarna!

Nu är det visst dags för betalvägar i Sverige också, detta plågoris som vi sluppit (bortsett från några broar) vill borgarna göra till vardagsmat. DN rapporterar om näringslivets förlängda arm, alliansregeringens, senaste idiotförslag.

fredag 23 februari 2007

Senegal går till val

På söndag väljer det västafrikanska landet Senegal ny president, mycket tyder på att den nuvarande presidenten och liberalen Abdoulaye Wade kommer att vinna igen. Senegal var länge ett av socialdemokratins starka fästen i Afrika och Socialistpartiet vann val efter val. Landet tillhörde också ett av de mer utvecklade länderna.

Bland kandidaterna finns även Abdoulaye Bathily från den post-kommunistiska från Rörelsen för Arbetarpartiet.

Men men, vi får väl se hur det går. Skulle vara skoj om vi kunde få ett socialistiskt uppsving i Afrika igen. De styrande partierna som bekänner sig till socialismen just nu är ju kanske inte de mest demokratiska.

måndag 19 februari 2007

Allt om Skene

Jag känner att min blogg handlat alldeles för lite om Skene, Sjuhärdads svar på Konstantinopel.

Denna härliga by där jag är född och uppvuxen erbjuder allt ifrån livets goda. Vi ligger nära storstaden men har samtidigt kvar den charmiga lantliga atmosfären. Vi har Frölisch Grill, som kanske serverar Västsveriges bästa hamburgare. Något som vi säkert vet är iallafall att Skene Järn är södra Sveriges största bygghandel.

Det enda smolket i bägaren är grannen i norr... Kinna. Skillnanden kan liknas vid den mellan Plutonia och Melonia i Resan till Melonia. Kinna, med sina tunga industrier och förvridna invånare kontra Skene, det gröna paradiset.

Bara Viskan skiljer oss åt, men ändå är skillnande enorm! De lömska kinna-borna har i ett försök att lura till sig nya offer utropat staden till folkrepublik. Men deras trick har inte lyckats, flera ur den innersta kretsen har istället lämnat det ruttnande liket till samhälle.

Men vi kan aldrig vila, för trots att ondskan just nu verkar slagen så vet vi att just i denna stund smids nya planer på att störta Skene och dess ärorika folk. Men vi ger oss aldrig, våra massor står redo att slå tillbaka alla angrepp från norr!

Leve Skene!

fredag 16 februari 2007

Tjugo nya marxister till helgen

Imorgon börjar vår Gävleborgs ekonomikurs, vi kommer att ha två intensiva dagar där vi går igenom demokratisk ekonomi från ett vänsterhåll.

Vi kommer snacka planerad ekonomi, blandekonomi och jag kommer nog hålla ett litet pass om Tredje Vägen. Det kommer bli jätteskoj och alla kommer bli bittra för att världen ser ut som den är.

tisdag 13 februari 2007

Plötsligt i Nordanstig

Var ute i Nordanstig idag, först i Hassela där vi besökte en skola och snackade lite med kidsen där, märkte rätt snart att folk tyckte politik mest var töntigt... men med lite övertalning gjorde de flesta vårt test. Var iallafall ett par trevliga sjuor som var riktigt sugna, det är alltid skoj när de hjälper en med att jobba =)

Blev bjudan på mat av Annelee, champinonfisk och potatis, oerhört gott. Passade på att snacka lite med två äldre Hassela-bor, varav den ena var med i den lokala S-föreningen. Vi pratade gamla IUSY-läger, priset på tork, kollektivtrafiken och mycket annat. Tyvärr pratade bägge ett brett Hälsingemål så jag förstod ungefär hälften.

Slog ihjäl eftermiddagen med att ta en tur in till Hudiksvall och våldgästa SSU:are där. Vi vet ju alla att ombudsmanen har automatisk rätt att våldgästa.

Tyvärr blev in kvällen och nybörjarmötet inte den rungande succé jag hade hoppats på. Hade bara fått in ett par som sagt att de var intresserade men inte kunde samt några som sa kanske.

Det slutade med att en tapper själ kom, men vi snackade ett tag och hade trevligt ändå så. Det finns definitivt hopp för SSU i Nordanstig, det gäller bara att locka fram folket.

På torsdag har jag nybörjarmöte i Ockelbo, där har vi redan 7 anmälda till träffen. Så det kommer gå toppen.

måndag 12 februari 2007

Seger för Handels!

Efter en kort blockad mot butiken Make Up Store i Kristianstad gick arbetsköparen med på fackets krav och tecknade kollektivavtal för sin Handels-anslutna anställde. Det innebär att den anställde nu får ett mycket bättre förhandlingsläge och trygghet i sitt arbete.

Victoria Frankenius, som äger butiken, tycker dock att hon ska ha rätt att behandla sina anställda sämre än större företag. Man kan ju undra lite lätt vad logiken i det är.

"
Jag ska på mitt lilla sätt försöka få facket att ändra metoder, och politikerna att ändra reglerna. Jag tycker inte att småföretag ska omfattas av samma regler som exempelvis Ericsson"

söndag 11 februari 2007

Ödesvecka

Imorgon börjar en riktig ödesvecka, vi har två uppstartsträffar för nya kommuner. En i Nordanstig och en i Ockelbo. Det kan gå superbra och det kan gå käpprätt åt skogen med inte en enda intresserad. Jag sitter här och är jättenervös, för man vill ju verkligen att allt ska funka.

Vi har ju värvat intresserade medlemmar i bägge kommunerna, men att få människor att faktiskt ta sig ur soffan och komma på ett möte verkar vara något av det svåraste som går att göra. Det suger rätt hårt.

Organisera mera!

fredag 9 februari 2007

Terrorismens lögn

Här kommer den enkla förklaringen till varför Sverige inte kommer drabbas att terrordåd.

Vi mördar inte civila i Irak, Afghanistan, Palestina, Libanon eller Somalia.

Så enkelt är det. Det är nämligen inte såsom borgarnas vill påstå att de som utför självmordsdåd är fanatiker vars mål är att mörda alla kristna. Visst, det finns säkert en och annan av dem också. Men majoriteten är människor som kämpar för att slippa vara ockuperade. Människor som faktiskt inte tycker det är särskilt trevligt att få sina hus rivna av bulldozers eller sina byar sönderbombade av amerikanska bombplan.

Motståndet, terrorismen eller vad man nu vill kalla det är ett resultat av västerländsk, framför allt amerikansk imperialism. Det är ett motstånd mot att västerländska länder lever i överflöd medans Mellanöstern svälter.

Vi skulle kunna få fred i Mellanöstern hyffsat enkelt. Om USA tog alla de pengar man lagt ned på Irak-kriget och sin vapenutveckling och satsade dem på att minska fattigdomen så skulle terrorismen snart inte existera.

Hat föds ur fattigdom. Jag kan till och med tycka det är berättigat att hata när man själv svälter och andra lever i lyx.

2007 = 1984?

Högern lägger nu in högväxeln i färden mot övervakningssamhället, som påbörjades av mys-sossen Tomas Bodström. Militären är nog riktigt sugen på att få göra lika coola saker som i amerikanska spionfilmer... alternativt den amerikanska verkligheten.

Vi kan nu sova tryggt med vetskapen att det är alltid någon som lyssnar, så om dom fanatiska muslimerna skulle försöka bomba vårt fina, västerländska, land så kommer Hamilton och sätter dit dom! Bra va? Då måste man ju va beredd på att offra sitt privatliv.

Don't ask what your country can do for you, ask what you can do for your country.

onsdag 7 februari 2007

Ty Internationalen åt alla lycka bär...

Just det ja, vi har en International som vi brukar spontanhylla lite då och då genom att sjunga en av våra äldsta sånger. Frågan är ju om det verkligen är någonting att hylla?

En gång i tiden hade socialister en idé om det kanske blir lättare om vi samarbetar över de där fiktiva områderna som vi kallar länder, den där vita linjen på kartan går att korsa. Iallafall, då bestämde man faktiskt saker, drog upp riktlinjer för vad man skulle ställa för krav i alla länder.

Det var coolt - och nödvändigt, för redan då var kapitalet globaliserat.

Nu sitter vi här en sisådär 100 år senare och tittar på när den ekonomiska makten samlas i Davos och fattar beslut. Man bestämmer saker där som påverkar miljarder människor, helt utan demokratisk insyn.

Vad är då den internationella arbetarrörelsens svar? Gemensamma globala strejker? Protester? Revolution? Nixpix, vi ägnar oss åt att försöka ändra formuleringar i EU-parlamentet.

Det är bara att inse, vi måste återbygga Internationalen till ett forum där vi kan fatta globala riktlinjer för de partier som företräder en demokratisk, reformistisk socialism.

Tänk om vi kunde samlas och fatta principbeslut om att vi inte ska söka medlemskap i NATO, vi ska inte privatisera riksbankerna, vi ska inte stödja imperialistiska krig etc etc. Väldigt generella beslut. Det skulle stärka vänstern så otroligt mycket.

Det är dags att vi ställer krav på vårt internationella förbund! Visa att vi inte accepterar en international av ryggdunkande!

tisdag 6 februari 2007

Bekämpa apatin bland unga!

Att vara ute på skolor nästan varje vecka gör att man får träffa väldigt många elever, både på högstadiet och gymnasiet. Vilket naturligtvis är roligt, det gör att man orkar med pappersarbete man måste göra.

Men, det som slår mig varje gång är den skrämmande okunskapen och apatin inför politik och samhället i stort. Man känner för att skrika "Hallå, det är pågår en klasskonflikt här" varje gång man är ute på en skola.

Samtidigt känns det som ett logiskt resultat när makten flyttas längre och längre ifrån medborgarna. När beslut tas hos männen i Davos eller Bryssels slingriga korridorer istället för hos vanliga människor, ja då känns nog politik ointressant.

Därför känns det som ett av den samlade vänsterns viktigaste mål bland ungdomar att synliggöra klasskonflikten och visa på möjligheterna att organisera motstånd. Här spelar den "traditionella" unga vänstern, Ung Vänster och SSU, en viktig roll. Därför att tillskillnad från syndikalister och den autonoma vänstern så förstår vi vikten av att organisera oss. Det hjälper inte med att synliggöra klasskonflikten genom aktioner - man måste organisera motståd i livaktiga och starka förbund.

SSUs viktigaste mål måste vara att genom skolinformation kunna få människor att inse hur stark man blir genom att agera kollektivt. Vi måste bryta igenom den borgliga mediahegenomin och visa på att vi faktiskt inte lever i den bästa av världar.

Den demokratiska socialismen har definitivt inte spelat ut sin roll!

måndag 5 februari 2007

Poesi

"Mina kamrater som läser Blair,
karriärister som styr detta parti.
ni ska ställas framför våra gevär
ert förbannade plutokrati"

Nu ska man ju inte ta det här allt för seriöst, men ganska skojjigt är det. Jag undrar hur många sådanna här låter som kommit fram när vänstern suttit och deppat/gråtit efter SSU-kongresser.

lördag 3 februari 2007

Använd Firefox

Jag upptäckte att Internet Explorer gör en del småmissar på den här sidan, vill man uppleva sidan exakt som det borde vara så rekomenderas att använda Firefox, för övrigt är det en helt överlägsen webbläsare. Sen kan man alltid hålla en utläggning om öppen källkod och den anti-kapitalistiska tanke jag iallafall tolkar in där.

Framsteg

Det allra roligaste med mitt jobb är att se när vi gör konkreta framsteg, just nu betyder det att få igång nya klubbar. Vi har gått från tre klubbar i höstas till att nu ha sju stycken och flera till på gång. Det skulle vara så oerhört skönt att kunna få igång verksamhet i alla de 11 kommuner som jag jobbar i, det hade varit något att slänga i ansiktet på liberalerna som försöker smutskasta oss jämt och ständigt. Det häftiga med det här är att det inte bara är en önsketanke, just nu har vi faktiskt potential att fixa det. Det finns människor som vill engagera sig och dra i verksamheten i alla våra kommuner, det gäller bara att ge dem stöd så att man orkar dra igång.

Det är så häftigt att faktiskt kunna göra skillnad, det väger med råge upp alla skandaler, ränksmideri och annat trams som pågår inom den här folkrörelsen.

fredag 2 februari 2007

Socialister vi glömt

Vill man bli känd för eftervärlden ska man satsa på att bli diktator, borgerlig president eller popstjärna. Bli för all del inte socialist, iallafall inte en demokratisk. Då kommer du tyna bort från den borgliga historieskrivningen som en obetydlig bifigur som vågade kaxa upp mot Den Enda Vägens Politik.

Ito Noe var en tidig japansk feminist, socialist och anarkist. Hon översatte Emma Goldmans verk till japanska och skrev svidande samhällskritik både mot patriarkatet och de klasser som styrde Japan. Efter den stora jordbävningen 1923, som ödelade Tokyo, var den härskande eliten rädda för att vänstern skulle kunna dra nytta av kaoset som uppstod. Ito Noe, tillsammans med andra ledande socialister och hennes 6-årige brorson arresterades och slogs ihjäl av militären. Under tiden efter jordbävningen varnade myndigheterna och tidningarna för tjuvaktiga koreaner - något som ledde till 231 människors död, rasismen var redan då djupt rotad i Japan. Totalt mördades 2,500 människor i efterdyningarna av jordbävningen.

Kampen i världen


Det som jag kanske tycker är allra roligast är att läsa om partier från länder man knappt hört talas om. Det finns så många häftiga vänsterinriktade partiet där ute att man nästan storknar. Speciellt när de har fina logotyper.

Just nu är min favorit det nybildade League of Social Democrats i Hong Kong, ett radikalt parti i pro-demokrati lägret. Att våga stå upp för socialism och frihet när man har den kinesiska auktoritära regimen alldeles inpå sig tycker jag är oerhört häftigt. Dessutom har de, vilket är minst lika viktigt, en väldigt fin logotype.

Proletariatet & kläder

Något som aldrig slår fel är att ta på sig den eminenta Klasskämpe-tröjan och bege sig till närmaste hak för trasproletariatet. Så ej heller idag. Jag besökte Andersbergs Pizzeria & krog. Efter att satt mig ner och funderat över matvalet så märkte jag att man fick blickar mot sig.

När människor inser vad man har för tröja på sig skiner de antingen upp eller blir griniga som få. I det har fallet sken en medelålders man upp och kom för att hälsa - och berätta att han också minnsan var med i partiet men förbannad på vår högersväng. Kan man göra annat än att hålla med? Vi snackade en stund och ett par andra dök upp och var bittra på Mona Sahlin. Anekdoter om förfäder som byggt partiet och hur kanslihushögern raserar det drogs.

Eftersom det är mitt jobb fick jag naturligtvis tipsa om vår lokala förening här i Andersberg och hälsade dem välkommna till vår bittra skara. Med lite tur blir vi fler redan nästa möte!

Första inlägget

Ja, nu har jag också fastnat i träsket. Ikväll fick jag en otrolig lust för att skriva av mig och då känndes en blog väldigt naturlig.

Jag tänkte skriva om ditten, datten och socialismen.